maandag, oktober 15, 2007

Op het 29ste Noordelijk Film Festival bieden we een aantal workshops aan

  • Een tweetal tweedaagse workshops door Julia Górniewicz
  • Workshop Jannie Regnerus
  • Een workshop over titelsequentie-ontwerp
  • De Rotterdam Film Course: een dag over Censuur in de Film

Animatieworkshop Julia Górniewicz

Workshop door Julia Górniewicz: een tweedaagse cursus voor iedereen die eens wil proberen met behulp van animatie een korte videoclip te maken! Van storyboarding en animatie, tot editen en het toevoegen van effecten. In twee groepen van tien tot vijftien personen worden twee korte films geproduceerd die later op het festival vertoond zullen worden! Er zijn geen tekenvaardigheden vereist voor deze uitdagende workshop. Alles kan geanimeerd worden: stoelen, kopjes, uzelf... Ga samen met Julia Górniewicz deze uitdaging aan en maak met behulp van uw eigen fantasie een klein meesterwerk.

Over Julia: Julia Górniewicz is een onafhankelijke filmregisseur, animator en een grote fan van de 'Do It Yourself' benadering. Als onderdeel van het filmmakende duo Skylined Studio is zij driemaal finalist geweest in de internationale Microsoft Imagine Cup competitie. Dit jaar heeft het duo zelfs deze competitie gewonnen met het animatieverhaal "Pitchforksville". Julia gelooft dat niets onmogelijk is en, naar Einstein, gelooft zij dat verbeeldingskracht belangrijker is dan kennis.

De workshop is in het Engels en voor iedereen toegankelijk.
De entree is 15 euro per persoon.
Aanmelden tot aanvang van het festival bij Nienke de Haan:
n.dehaan@filminfriesland.nl )

Cursus I: donderdag 9 november en vrijdag 10 november, 4 tot 5 uur lang, start 10.00 uur, entree 15 euro of
Cursus II: zaterdag 11 november en zondag 12 november, 4 tot 5 uur lang, start 10.00 uur, entree 15 euro.

Workshop Jannie Regnerus

Na special guests uit onder andere New York en Letland, kiest het Noordelijk Film Festival er dit jaar voor om een Nederlandse multi-kunstenaar onder de aandacht te brengen: Jannie Regnerus tegenwoordig woonachtig in Haarlem, maar geboren en getogen in Oudebildtzijl, Friesland. Jannie is een artistiek multitalent. De nadruk in haar oeuvre ligt op foto's, filmstills en korte films. Ook zijn van haar hand intussen twee boeken gepubliceerd, waarvan de laatste Het geluid van vallende sneeuw, bekroond is met de Bob den Uyl Prijs 2007 voor het beste reisboek.

De films en foto's van Jannie vragen aandacht zonder opdringerig te zijn. Planten en landschappen spelen een belangrijke rol. Haar op de binnenkant van de dingen gerichte blik, is aangescherpt door langere verblijven in Azië. Jannie vindt zelf dat zij dingen bezielt door er aandacht aan te schenken. Een voorbeeld zijn de herfstbladeren in een beek in haar film Fall. Voor de kijker worden het bijna levende wezens die zich vrolijk door de stroming mee laten voeren. Een intrigerend effect dat bereikt wordt door de camera precies op het goede moment voorzichtig te laten meebewegen.

Het werk van Jannie is gedurende het Noordelijk Film Festival op verschillende plekken en tijdstippen te zien. Foto's van Jannie zijn gedurende het hele festival te zien in de foyer van het filmhuis. Voor wie meer over werk en werkwijze van Jannie Regnerus wil weten, verzorgt ze zelf op vrijdagmiddag 9 november om 14.00 uur een workshop. Aan de hand van voorbeelden van foto's en filmisch werk, neemt Jannie Regnerus de luisteraars mee op reis door haar wereld. En natuurlijk is er ruim gelegenheid voor het stellen van vragen en het uitwisselen van gedachten.

vrijdag 9 november, essent-zaal, 14.00 - 16.00 uur, entree gratis

Geniale Generiek:
De geschiedenis, kunst en praktijk van titelsequentie-ontwerp

De legendarische graficus Saul Bass, de excentrieke ontwerper Maurice Bender en de moderne motion graphics pionier Kyle Cooper zijn alle drie geen personen die we direct aan de filmwereld verbinden. Toch hebben zij de aanvang van menig film onmiskenbaar neergezet, en wellicht bijgedragen tot het succes van vele films. Een goed begin is het halve werk, nietwaar?
Hoe hebben zij en anderen de titelsequentie gemaakt tot wat die is vandaag? Hoe kan een titelontwerp een film versterken, de kijker alvast op een spoor zetten, of een bepaalde sfeer introduceren? Hebben titels altijd een meerwaarde, of kunnen ze ook weggelaten worden?
Aan de hand van vele voorbeelden wordt er gekeken naar titels van toen en nu, die het hele verhaal al verhullen, of zeer subtiel een hint geven, die gewoon op zichzelf staan, of haast niet aanwezig zijn. Strakke, saaie, ontroerende, geestige, zeer conceptuele of (letterlijk) bloedmooie begintitels, ze komen allemaal aan bod in deze presentatie van film- en videoduizendpoot Roloff de Jeu.
Ook wordt er gekeken naar het Nederlands titelklimaat, en worden er enkele sequenties ontleed die de spreker zelf onlangs ontwierp, zoals de leader voor de succesvolle TV serie "'t Schaep met de 5 Pooten". Tussendoor worden er de nodige tips gegeven voor filmers die zelf gedegen titels willen creëren, en is er uiteraard ruimte voor vragen en suggesties.
Presentatie: Roloff de Jeu

Zaterdag 10 november vanaf 12.00 uur in het Filmhuis. (duur 1 à 1½ uur, toegang gratis). Ook als onderdeel van het Noordelijk amateur Film Festival.

Rotterdam Film Course

Het International Film Festival Rotterdam organiseert jaarlijks op diverse locaties, waaronder het Noordelijk film Festival, de Rotterdam Film Course. De cursus duurt een dag en is een plezierige en leerzame kennismaking met typische festivalfilms: inventief, dwars en vernieuwend. Het cursusprogramma belicht, elk jaar vanuit een ander vertrekpunt, de verschillen tussen mainstream cinema en onafhankelijke, vernieuwende cinema.
Dit jaar staat de studiedag "(un)censored, the uncut extended version" in het teken van censuur en cinema. De studiedag wordt gevolgd door een gratis filmvertoning met inleiding tijdens de 37ste editie van het IFFR (23 januari - 3 februari 2008).

Deelnemers ontvangen een gratis reader met artikelen, essays en interviews.


(un)censored, the uncut extended version

Censuur is er in verschillende vormen en gradaties. Ruwweg kan er een onderscheid worden gemaakt tussen externe en interne censuur. Externe censuur wordt van buitenaf opgelegd, bijvoorbeeld door de staat. Interne censuur zijn de restricties die een artiest zichzelf oplegt, onder andere vanuit angst voor het onbekende of vanwege financiële afhankelijkheid van de financiers. Het publieke debat richt zich doorgaans op externe censuur. Dit is echter een vereenvoudiging van de complexe situatie. Politieke censuur en economische (zelf)censuur zijn vaak nauw met elkaar verbonden. Tijdens de Rotterdam Film Course zal de complexe relatie tussen interne en externe censuur nader onderzocht en bediscussieerd worden.

In de lezingen zal aandacht besteed worden aan de ontstaansgeschiedenis van film, haar verbondenheid met censuur en de actualiteit. Naast filmfragmenten zal daarbij de korte film
CUT (2004) van Royston Tan getoond worden. Met de film LA BATTAGLIA DI ALGERI (the Battle of Algiers, 1966) van Gillo Pontecorvo zal verder ingegaan worden op politieke censuur, commerciële en artistieke zelfcensuur en de creatieve oplossingen van filmmakers.

PROGRAMMA
10:00- 12:00 CUT, Royston Tan (Singapore 2004, 13 min.)
12:00- 12:30 pauze
12:30- 15:00 - LA BATTAGLIA DI ALGERI (THE BATTLE OF ALGIERS), Gillo Pontecorvo (Algerije, Italië, 1966, 121 min.)

Rotterdam Film Course ( Filmhuiszaal, vrijdag 9 november van 10-15 uur.
Prijs € 10,00, 5 euro korting voor passé-partout houders. Kaarten verkrijgbaar aan de kassa van De Harmonie)

Geen opmerkingen: