dinsdag, maart 24, 2009

STRP 2009 Eindhoven

STRP Festival brengt tijdens EXPO+ de top op het gebied van technologische kunst en performances

'Vergeet wat je tot nu toe gezien hebt en zet je lichaam aan'


 

Van 2 t/m 13 april is het Klokgebouw in Eindhoven opnieuw de verzamelplaats voor elektronische muziek, interactieve installaties, film, art performances, live cinema en robotics. Het STRP Festival is een multidisciplinaire totaalbeleving waar muziek, kunst en technologie samenkomen.

Naast het bekende en veel besproken muziekprogramma op de grote podia in het eerste weekend (3 en 4 april) heeft STRP van 8 t/m 13 april een uitgebreid programma van bijzondere performances en kunstprojecten. Soms freaky en weird, soms hoogtechnologisch en vernieuwend. Maar als verzameling vooral ongekend en ongezien. STRP haalt artiesten over uit de hele wereld die op een originele manier kunst en technologie met elkaar verbinden

Kunst is niet raar en technologie is niet kil, dat wil STRP overbrengen. Kunst kan een fysieke ervaring zijn en technologie is fantastisch speelgoed. Het doet je op een nieuwe manier naar de werkelijkheid kijken.

Wat kun je verwachten? Allereerst een grote tentoonstelling van technologische kunst installaties, de STRP Expo. Met werken zoals Infinite Cubed van het Braziliaanse duo Crescenti & Cantoni. In deze 3x3x3 meter grote kubus gemaakt van bewegende spiegels, kun je de overtreffende trap van het Droste effect ervaren. Als je daarna nog niet genoeg hebt van jezelf kun je de ic Hexapod van Matt Denton diep in de ogen kijken. Deze zespotige- spin robot volgt je als een dier op jacht en zet direct je foto op zijn eigen website.

STRP Expo heeft tientallen uitdagende en vaak interactieve kunstwerken die een beroep doen op je hele lichaam.

Hoewel de programmering van STRP internationaal is, zijn Nederlandse mediakunstenaars ook sterk vertegenwoordigd. Zo is er werk te zien van een internationaal exposerende Daan Roosegaarde, robotics kunstenaar Freerk Wieringa en videokunstenaar Jérôme Siegelaer. Maar ook van net afgestudeerde jonge kunstenaars zoals Jeroen Holthuis, Evelien Lohbeck en Paul Verhoeven.

Daarnaast zijn op STRP talloze optredens te zien van artiesten die technologie inzetten voor hun performance. Of die zelfs hun lichaam uitbreiden tot cyborg-achtige proporties. Zo doet de Japanse muzikant Suguru Goto (zie foto) een performance met twee dansers in zwarte robotpakken uitgerust met sensoren die hun bewegingen registreren en vertalen naar visuals die op een groot scherm te zien zijn. De Zwitserse performance kunstenaar Yann Marussich doet een bizarre act waarin hij een uur lang naakt in een glazen kooi blauwe vloeistof zweet. De Eindhovense muzikant Stefan Robbers (aka Terrace) maakt hierbij live muziek, op basis van de lichaamsgeluiden van Marussich. In het programma Cyborg Arena, gehost door Regine Debatty van weblog We-Make-Money-Not-Art, zijn verschillende van dit soort Cyborg artiesten te gast.

Ook zijn er live cinema acts te zien zoals 10.000 Peacock Feathers in Foaming acid van het vermaarde Russische duo Domnitch en Gelfand. Zij sturen laserlicht door zeepbellen. Een chemisch en technologisch hoogstandje dat spectaculaire beelden oplevert.

STRP Expo + is bijna teveel om op te noemen. Zo is er nog een optreden van Robot Cowboy met een monitor in plaats van een hoofd, Eboman die live zijn publiek samplet, een WORM avond met o.a. een unieke live act van Jan Jelinek en Karl Kliem met een aanstuurbare neonlicht wand, een experimentele label night van Enfant Terrible met o.a. het Belgische podiumbeest met paardestaartjes en witte kniekousen Kania Tieffer.

Wil je alles meemaken tijdens STRP Festival? Kom dan naar STRP Expo+ van 8 t/m 13 april (Paasweekend). Dagkaarten zijn slechts 10€, kinderen onder de 12 jaar hebben gratis toegang. Een dagkaart is tot het einde van de programmering van die dag geldig en gaat soms door tot diep in de nacht. Check http://www.strp.nl/strp/timetable voor een overzicht van het programma.

Geen opmerkingen: