dinsdag, maart 17, 2009

BEWOGEN BEELDEN

Bijbels bezielde videokunst
28 mei t/m 20 juni in de Grote of Lebuinuskerk te Deventer
Opening woensdag 27 mei om 19.00 uur 

INLEIDING
Sinds kort worden onder de grote paraplu van spiritualiteit en religie internationale beeldende kunsttentoonstellingen samengesteld, waar ook videokunst is te zien. De kunstenaars gebruiken beeldmotieven die teruggrijpen naar bekende taferelen uit de kerkelijke traditie. Daarnaast raakten veel kunstenaars in de jaren zestig geïnteresseerd in alternatieve spirituele stromingen als weerwoord aan het oprukkende kapitalisme en consumentisme.
Toch blijkt er - het werk van Bill Viola daargelaten - weinig bijbels georiënteerde, videokunst vertegenwoordigd te zijn. Vreemd, als je beziet dat de bijbel als heilig boek, maar ook als literatuur, in de westerse cultuur als één van de belangrijkste bronnen wordt gezien.
Deze tentoonstelling wil die leemte opvullen. In de getoonde narratieve videokunst spelen - direct of indirect - bijbelse verhalen een rol van betekenis. De kunst wordt in krachtige en vaak poëtische beelden uitgedrukt. 

OPENING
De opening is op woensdag 27 mei om 19.00 uur met inleidingen van Bart Rutten (conservator van het Stedelijk Museum in Amsterdam) en Marcel Barnard (hoogleraar liturgiewetenschap aan de Protestantse Theologische Universiteit (Utrecht) en aan de Vrije Universiteit Amsterdam en betrokken bij de Prof. dr. G. van der Leeuw-stichting, ontmoetingscentrum van kerk en kunst).
Tevens zal het boek Bewogen Beelden, bijbels bezielde videokunst van Arent Weevers worden gepresenteerd.
Daarna is er gelegenheid om de tentoonstelling te bezoeken. 

THEMA TENTOONSTELLING
Internationale videokunst waarin - direct of indirect - bijbelse verhalen een rol van betekenis speelt. 

VIDEOKUNSTENAARS EN HUN KUNSTWERKEN

Bill Viola (Observance)

Marina Abramovic (Thomas Lips)

Sigalit Landau (DeadSee)

Roy Villevoye (Beginnings)

Yael Bartana (When Adar enters)

Peggy Ahwesh (The Third body)

Sebastian Diaz Morales (The Apoca lyptic Man)

Erez Israeli (Untitled)

Pascal Lièvre (Marie)

Reinier Kur pershoek en Ron Sluik (March EDEN)

Corinna Schnitt (Once Upon a Time)

Pieter Baan Müller (De Laatste Dag/The Last Day)

Arent Weevers (Maria!)
 

BEZICHTIGING
De tentoonstelling in de Grote of Lebuinuskerk te Deventer is te bezichtigen van 28 mei t/m 20 juni 2009 tussen 11.00 – 17.00 uur (behalve zondag).

 RONDLEIDINGEN
Speciaal voor middelbare scholieren en studenten zijn er rondleidingen en lesprogramma's ontwikkeld. En er komen ook lezingen.


 

SAMENWERKING
Arent Weevers van Heart and Soul Deventer is de initiatiefnemer van 'Bewogen Beelden' in nauwe samenwerking met Stichting Faces, I See Faces.
Verder wordt met vele organisatie samengewerkt, zoals het Nederlands Instituut voor de Mediakunst/Montevideo te Amsterdam, het Beeldende Kunstcentrum Kunstenlab te Deventer, Kunst&Cultuur Overijssel in Zwolle, PKN-Deventer/Lebuinuskerk, het Etty Hillesum College en  Saxion Hogescholen.

 SPONSERING
Bewogen Beelden is financieel mogelijk gemaakt door onder andere: Gemeente Deventer, Kerk en Wereld, SNS REAAL fonds, Skanfonds, Stichting Interkerkelijk Oriëntatie Centrum, Stichting Woudschoten, Stichting Rotterdam, Projecten in Nederland (PIN) en Lizzy Breeman Stichting.

 
 

ADRES
Grote of Lebuinuskerk, Kleine Poot 7 Deventer.

 CONTACT
Arent Weevers
Website: www.Bewogenbeelden.org
E-mailadres: a.j.weevers@home.nl
Tel.nr.: 06 – 40 29 16 19

Geen opmerkingen: