vrijdag, september 21, 2012

Workspace 11 @ 21rozendaal, Het Rozendaal 21, Enschede


Van 28 september tot en met 11 november presenteert Concordia in expositieruimte 21rozendaal de twee winnaars van de BNG Workspace Projectprijs 2011:  Dan Walwin en Maurice Bogaert. Met hun werken tele- en The Apartment ontvingen zij deze jaarlijkse prijs van Filmhuis Den Haag door de overtuigende wijze waarop zij de grenzen van film verkennen.

Dan Walwins tele- bestaat uit twee afzonderlijke films, die door soundtracks op subtiele wijze met elkaar verbonden worden. Walwin combineert in dit werk de alledaagse nuchterheid van het Engelse platteland met het bovennatuurlijke. Over tele- zei de jury het volgende: "Het project kenmerkt zich door een persoonlijke, bescheiden en intrigerende onderwerpskeuze. (...) De cinematografische middelen van zowel documentaire als fictie worden gericht en overtuigend ingezet."

Maurice Bogaert is gefascineerd door de werking van architectuur in films. Zijn omvangrijke installatie The Apartment is een reconstructie van de belangrijkste locatie uit Roman Polanski’s klassieker Repulsion uit 1965. "Een spannende, conceptueel sterke installatie, verstild en suggestief. Zonder gebruik te maken
van bewegend beeld of projectie ontvouwt het verhaal zich hand in hand met de architectuur van een filmset", aldus lovende woorden van de jury over The Apartment.

Geen opmerkingen: