dinsdag, november 15, 2011

Zoro Feigl - A Matter of Fluidity



Vanaf februari 2012 presenteert Concordia nieuw, spannend werk van Zoro Feigl dat de kunstenaar speciaal voor de tentoonstellingsruimte 21rozendaal maakt.

De uitzinnige en in het oog springende installaties van Feigl ‘doen’ iets. Ze draaien, stuiteren, blazen, spoelen, schieten, ademen en maken lawaai. De installaties maken kracht zichtbaar. Ze worden in beweging gebracht door mechaniek, maar zijn in deze beweging onderhevig aan de wetten der natuur. Proefondervindelijk speelt de kunstenaar een subtiel spel met de wetten. Zo confronteert hij ons met het spanningveld tussen de controleerbaarheid en onbeheersbaarheid van deze wetten. Als bezoeker kun je er niet omheen, want het nieuwe werk van Feigl omvat de ruimte van 21rozendaal in zijn geheel.

In zekere zin zijn Feigls werken als fonteinen, dat wil zeggen, verschijnselen tussen stuwing en zwaartekracht. Vanuit deze fascinatie voor water ontwikkelt Feigl zijn nieuwe werk voor de tentoonstelling A Matter of Fluidity voor 21rozendaal. In een drieluik creƫert hij een onderwaterwereld van stromende energie. Het publiek wordt letterlijk ondergedompeld in een ruimte vol stromende materialen die zich als vloeistoffen gedragen, zonder dat er ook maar een druppel water aan te pas komt.
Zo betreedt de bezoeker bijvoorbeeld een enorme spiraalvormige installatie, die het grootste deel van de tentoonstellingsruimte beslaat. Op ooghoogte rolt de installatie zich als een waterlandschap uit door de ruimte die zich langzaam vult met spanning. Letterlijk, want de spiralen buizen waaruit het werk bestaat worden opgedraaid tot de spanning zich moet ontladen en deze zich als een golf door de ruimte bevrijdt.

Zoro Feigl (1983, NL) studeerde van 2002 tot 2004 aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Na een jaar aan de European Exchange Academy in Duitsland studeerde hij van 2004 tot 2007 aan de Rietveld Academie in Amsterdam. In 2011 rondt hij zijn residentie aan de HISK in Gent af.

Zoro Feigl - A Matter of Fluidity
vrijdag 10 februari t/m maandag 9 april 2012
Opening: donderdag 9 februari, 20.00 uur

Locatie:
Concordia, expositieruimte 21rozendaal
Het Rozendaal 21, Enschede
openingstijden donderdag t/m zondag 10.00 – 17.00 uur
gratis toegang

Geen opmerkingen: