dinsdag, maart 18, 2008

Impakt Festival 2008

7 t/m 11 mei

YourSpace
Social structures, subcultures and identities in Society 2.0

Web 2.0 bruist van de beloftes: communiceren, uitwisselen en netwerken met applicaties die zich steeds makkelijker laten aanpassen aan de wensen van de gebruiker. Deze trend, die past in het beeld van de individualiserende samenleving, ondersteunt tegelijkertijd de opkomst van specifieke subculturen. Op Web 2.0 kan iedereen zijn eigen ruimte scheppen, zijn eigen persoonlijkheid creëren en zijn eigen netwerk met geestverwanten bouwen. Maar wat zijn nu precies de kwaliteiten van deze nieuwe structuren en hoe verhouden zij zich tot bestaande sociale verbanden? Gaat het bij Hyves en MySpace om sociale netwerken of om platforms voor ijdele zelfprofilering? Is een blog een openbaar dagboek of een waardevolle bijdrage aan een maatschappelijke discussie? Wat kan een festival nog betekenen nu makers steeds makkelijker via YouTube hun publiek bereiken?

In het Impakt Festival 2008 komen al deze vragen aan bod. YourSpace besteed ook aandacht aan diverse subculturen en trekt parallellen van onze huidige mediasamenleving, Society 2.0, naar belangrijke stromingen uit het verleden. Het programma bestaat uit event-avonden waarin muziek, film, mode en nieuwe media samenkomen. Daarnaast presenteren en bespreken internationale kunstenaars hun werk en ideeën en zijn er debatten en overzichtsprogramma's.

Met onder andere:
Rainbow Bites

Extreme audio ontregeling, gehackte video games, zonderlinge visuals en indie fashion.
Multiplicity of Desire
Het internet als platform voor vrije sexuele expressie en uitwisseling tussen mensen die specifieke voorkeuren delen. Transgender, BDSM, Queer or Furry.
NekroKult
De fascinatie voor de dood, het kwaad en occultisme in muziek, film en beeldende kunst.
Self-confession vs. Exploitation
Confronterdende zelfportretten, privacy issues, camera observaties en het internet als openbaar dagboek.
PetSpace
Een speciale Zondagsschool over het dier als sociaal mens. Een inventarisatie van de laatste trends in de dierenwereld. Hoe managen dieren hun imago? Hoe profileren ze zich op internet? En wat kunnen we opsteken van zwermen en kuddes, waar het gaat om communityvorming?
The Future of Festivals
Wat is de positie van festivals in het veranderende medialandschap? Waar liggen hun unieke en onderscheidende kwaliteiten? (i.s.m. het International Short Film Festival Oberhausen).

Theater Kikker en Filmtheater 't Hoogt, Utrecht.
Voor meer informatie ga naar: www.impakt.nl, info@impakt.nl of 030 2944493

Geen opmerkingen: