dinsdag, april 24, 2012

Het Alziend Oog


Cameratoezicht onder loep bij ScienceCaféEnschede
Vaak hebben we het niet eens door, maar overal om ons heen hangen camera's. In de bus, in winkels, op stations... Zelfs bij kerken, om koperdiefstal te voorkomen. Overal worden we 'bespied'. Maar wat zien deze camera’s eigenlijk? En waarom worden we overal in de gaten gehouden? Heeft het met veiligheid te maken? Worden al die beelden überhaupt wel bekeken? Moeten we deze spiedende ‘ogen’ in de openbare ruimte normaal vinden? Op woensdag 25 april zoomt het ScienceCaféEnschede in op nut en noodzaak van cameratoezicht in de publieke ruimte.
De eerste spreker van de avond is ir. Mike Balm, business developer bij Thales Nederland B.V.. Hij gaat in op de meest recente ontwikkelen van de cameratechnologie, waarbij er niet alleen gekeken wordt naar de camera zelf, maar ook naar slimme software die gezichten herkenten zelfs ‘ongewenst’ gedrag kan detecteren.
De tweede spreker is Sander Flight, beleidsadviseur cameratoezicht bij de DSP-groep. Hij werpt een kritische blik op deze technologische ontwikkelingen vanuit een juridisch- en maatschappelijk perspectief. Moeten we elke technologische vooruitgang in cameratoezicht klakkeloos toepassen en mag dat zomaar? Zie ook www.sanderflight.nlIn de discussie – onder leiding van techniekfilosoof prof. dr. ir. Peter-Paul Verbeek – staan we stil bij de rol van de burger in het ‘surveillance’-netwerk. En wat is eigenlijk de invloed van al die mini-cameraatjes in mobiele telefoons en het delen van beelden via YouTube? Side kick drs. Tjerk Timan promoveert op cameratoezicht in stedelijke uitgaansgebieden en houdt de discussie levendig!
Kortom, kom een kijkje nemen bij dit ScienceCafé op woensdag 25 april in Forum café by la Cucina, maar wees gewaarschuwd: ScienceCafé will be watching you!

Kijk voor meer informatie op: www.sciencecafeenschede.nl
ScienceCaféEnschede vindt plaats op woensdag 25 april, 20.00-22.00 uur in Forum café by la Cucina (Stationsplein 1, Enschede). Toegang is gratis, aanmelden niet nodig.

Geen opmerkingen: