vrijdag, september 23, 2011

Animatie in de lift, debat over animatiefilm in Nederland


woensdag 28 september 17:00 uur Hoogt 1 op NFF in Utrecht, vrije toegang, aanmelden via voermans@niaf.nl.

Het Nederlands Film Festival focust dit jaar in samenwerking met het Holland Animation Film Festival en het Nederlands Instituut voor Animatiefilm op animatie. Er is een eerbetoon aan Børge Ring ter gelegenheid van zijn negentigste verjaardag. Het HAFF verzorgt nog meer animatieprogramma’s, van het klassieke handwerk tot de spannende en vernieuwende toepassing van animatiefilm op internet. Daarnaast presenteert het HAFF een lezing van Paul Ward en een VJ show op de Dom.

Het valt niet te ontkennen. Animatie is booming en zit ook in Nederland enorm in de lift. De Nederlandse animatiefilm is internationaal bekend en geroemd om zijn hoge kwaliteit. Jaarlijks verschijnen tientallen autonome films. Nederlandse filmopleidingen hebben vrijwel allemaal een afdeling animatie. Animatie vindt een belangrijke toepassing in commerciële producties, op internet en steeds meer in live-actionfilms. Nederlandse animatiefilmmakers zijn uitgezworven naar grootse projecten over de hele wereld. De plannen in het veld in Nederland zijn navenant ambitieus. Het Nederlands Filmfonds - dat sinds 1998 een budget geoormerkt heeft voor animatiefilm en een speciale selectiecommissie voor animatie - heeft sinds 2009 een intendant animatie (Willem Thijssen) om de productie van een lange animatiefilm te stimuleren.

Komt de Nederlandse animatiefilm door de recente voorgenomen bezuinigingen van de overheid op cultuur in gevaar? We grijpen dit moment met beide handen aan om de animatie in Nederland onder de loep te nemen. Hoe is de stand van zaken? Wat is er de laatste jaren allemaal bereikt en hoe zullen de voorgenomen bezuinigingen de animatiesector in Nederland raken?

Deelnemers aan het debat zijn Michiel Snijders (il Luster Produkties), Bruno Felix (Submarine), Gerben Schermer (Holland Animation Film Festival), Ton Crone (Nederlands Instituut voor Animatiefilm), Maarten Koopman (animatiefilmer en docent animatie). Gespreksleider is Gamila Ylstra (directeur Binger Filmlab).

Denk, doe en praat mee voor een gezonde sector! Toegang is gratis, maar aanmelden is gewenst: voermans@niaf.nl. Het debat wordt afgesloten met een borrel.

Geen opmerkingen: