vrijdag, oktober 17, 2008

Impakt Online presenteert: Chroma door Dominik Bartkowski

Chroma is te zien op www.impakt.nl

Impakt Online promoot en ondersteunt kunstprojecten die gemaakt zijn voor het internet of netwerk gerelateerde omgevingen. We vragen kunstenaars om nieuwe werken te maken en ondersteunen hen om projecten verder te ontwikkelen.
Na enige vertraging presenteert Impakt Online het project Chroma van de Franse kunstenaar Dominik Bartkowski. Chroma is zelfontwikkelde software voor videobewerking. Met deze applicatie onderzoekt Bartkowski de invloed van censorware en online filtermechanismen op de beeldtaal van seksualiteit. Chroma daagt de gebruiker uit tot een kritische reflectie op de moreel gekleurde taal die mede door censorware is ontstaan rondom het fenomeen 'barebacking'.
Chroma maakt onderdeel uit van het Impakt Online programma 'Dissidents and Restrictions' uit 2007. Dit thema gaat in op de restricties die opgelegd worden aan internetgebruikers door bijvoorbeeld repressieve regimes of bedrijven die de regels opstellen voor internetomgevingen zoals Google en Second Life.
We wijzen u graag nog eens op de andere projecten binnen dit thema. Met de Misspelling Generator van Linda Hilfling laat zien hoe spelfouten gebruikt kunnen worden om censuur te omzeilen. Gazira Babeli bekritiseert de restricties die Second Life zijn gebruikers oplegt in het project Save Your Skin. Daarnaast zijn er in dit programma ook tien projecten gepresenteerd die naar onze mening een interessante toevoeging vormen op de drie projecten binnen 'Dissidents & Restrictions'.

Geen opmerkingen: