dinsdag, oktober 14, 2008

eddie d BRENGT PINDA’S MEE

Datum:

17 oktober 2008 tot en met 09 november 2008

Kunstenaar:

eddie d

Locatie:

Tetem II

Opening expositie: vrijdag 17 oktober 17.00 uur – 19.00 uur met een lezing van eddie d en de traditioneel gratis pinda's.


eddie d, de van oorsprong Enschedese kunstenaar, laat tot zijn vreugde na vele jaren zijn werk weer in zijn geboortestad zien. De tentoonstelling in Medialab Enschede toont een overzicht van eddie d video's uit de afgelopen 17 jaar wat een wervelende ervaring belooft te worden. Natuurlijk bestaat ook de kans dat de heer d enkele van zijn kostelijke installaties zal vertonen waarin Het Stilleven centraal staat. 'Humor', 'passie' en 'ernst' zijn de sleutelwoorden die in de ruimte van Medialab Enschede zullen rondzingen.

eddie d woont en werkt in Amsterdam en staat internationaal bekend als een vernieuwende en onkreukbare kunstenaar van Nederlandse bodem. Als een William Burroughs après la lettre heeft eddie d met cut-up technieken (met aanvankelijk de analoge VHS tapes) een mix van vervreemding, humor en maatschappelijk engagement gecreëerd die een unieke plek binnen de mediakunst heeft gevonden. Het werk van eddie d bestaat uit videotapes, digitale video-installaties en fotoseries. De thema's zijn vaak deconstructie van taal en tekst, ritme en het voorwerp. In de videotapes heeft dit geresulteerd in muzikale composities waarin door middel van verfijnde montagetechnieken, ritmische structuren gevormd worden. Herhaling neemt daar een opvallende plaats in. De keuze van het beeldmateriaal betreft meestal kleine gebeurtenissen, handelingen en voorwerpen die algemeen voorkomen. eddie d werkt met eigen opnames naast materiaal uit film en televisie. Hij heeft diverse tentoonstellingen verzorgd in binnen- en buitenland, is een van de veelgevraagde kunstenaars uit de database van het Nederlands Instituut voor Mediakunst en is met zijn werk in diverse (inter)nationale televisieprogramma's gepresenteerd.

Als onderwerp voor zijn werk gebruikte eddie d vooral gebruiksvoorwerpen en tegenwoordig vaker ook mensen. Zijn videogedichten betekenden voor hem in die zin een nieuwe artistieke richting en zijn wereldwijd vele malen vertoond. Deze korte werken, waarin gesproken woord en klank verwerkt wordt tot composities van taal en ritme, behandelen menselijke kwesties in slechts enkele woorden. De herhaalde gebaren en gezichtsuitdrukkingen zijn basiselementen waaruit deze werken zijn opgebouwd. Deze lijn heeft zich nu ontwikkeld tot het werken met onuitspreekbare, gecombineerde klanken geïnspireerd op o.a. Kurt Schwitters sonates. eddie d is perfectionistisch in het maken van deze werken waardoor de ontwikkeling zich stap voor stap voltrekt en voor een groot deel een muzikale lijn volgt. Muziek is hier een belangrijke basis, als formeel en technische uitgangspunt maar ook als bron van structuren en patronen. De heer d heeft met verschillende componisten, bijv. Jan bas Bollen en Jaap Dercksen, samengewerkt aan stukken voor video en live orkest. Deze zijn opgevoerd in o.a. het Bimhuis en het Stedelijk Museum Amsterdam. In november 2008 gaat een nieuw stuk in première waarvoor hij heeft samengewerkt met de componist Justin Billinger. In zijn installaties onderzoekt eddie d op zichzelf staande klanken, bewegingen en gebeurtenissen. De werken gebruiken meestal een vorm van actie-reactie; de gebruiker moet op een mat stappen of een knop indrukken om het werk in zijn totaliteit te kunnen zien. Tegenwoordig is ook hun fysieke aanwezigheid al voldoende om het werk zich volledig te laten ontplooien. Al enige tijd is het begrip stilleven een bron van onderzoek in deze installaties; beelden van gegroepeerde voorwerpen of geïsoleerde objecten die bij nadering plotseling (minimaal) bewegen of direct door de toeschouwer getriggerd kunnen worden. Hierbij werkt hij met digitale video en animaties die worden afgespeeld op computers of dvd. De stillevens vinden hun herkomst in filmscènes en een fotoarchief dat in de afgelopen 12 jaar is opgebouwd. De foto's, gemaakt tijdens zijn omzwervingen in de wereld, verraden een zoektocht naar het bijzondere in het gewone. Schemerlampjes en hotelnachtkastjes zijn bijvoorbeeld favoriete onderwerpen.

Een eddie d tentoonstelling is altijd een enerverende ervaring. Snelle video's en langzame installaties staan zij aan zij. De bezoeker maakt onderdeel uit van de tentoonstelling doordat installaties reageren op zijn/haar aanwezigheid en men kan zelf de voortgang van werken beïnvloeden door middel van drukknoppen en contactmatten.

Openingstijden: vrijdag t/m zondag 13:00 – 18:00
Toegangs: gratis

www.eddied.nu

Geen opmerkingen: