maandag, december 24, 2007

The Mobile City conferentie

27 - 28 februari 2008

NAi (Nederlands Architectuur Instituut) - Rotterdam


 

Aankondiging & Call for Participation

www.themobilecity.nl


 

Hoe verandert de mobiele telefoon onze relatie met de stad? Wat is de invloed van GPS-navigatie op onze ervaring van ruimte en plaats? Wat betekent dit voor onze ideeën over mobiliteit? Wat betekent de opmars van mobiele informatie-, communicatie- en identificatiediensten voor de manier waarop wij met elkaar samenleven in de stad? En hoe kunnen architecten, stedenbouwkundigen en nieuwe mediaontwerpers hierop inspelen?


 

Deze thema's komen aan de orde op de conferentie The Mobile City, die op 27 en 28 februari wordt gehouden in het Nederlands Architectuur Instituut in Rotterdam. The Mobile City brengt wetenschappers, architecten en andere stedelijke professionals, alsmede media- ontwerpers bij elkaar om in te gaan op de vraag: wat gebeurt er met onze stedelijke cultuur en identiteit wanneer fysieke en digitale ruimtes met elkaar versmelten?


 

Achtergrond

De fysieke, geografische stad met z'n pleinen, buurten en kruispunten is het afgelopen decennium doorregen geraakt met de 'virtuele ruimtes' van elektronische communicatie-, informatie- en observatienetwerken zoals GSM, GPS, CCTV, UMTS, WIFI, RFID, etc.

Tegelijkertijd wordt het virtuele domein in toenemende mate fysiek.

Er wordt wel gesproken over een "internet der dingen". Een ander voorbeeld hiervan is de opmars van 'pervasive games': digitale games met een fysieke component in de stedelijke ruimte. Kunnen we nog langer spreken over de stad als een puur fysieke ruimte? Of over de digitale wereld als uitsluitend 'virtueel'? De fysieke stad en het digitale domein versmelten steeds meer tot een nieuwe "hybride ruimte". Deze ruimte wordt vormgegeven door sociale processen die gelijktijdig plaatsvinden in zowel digitale als fysieke omgevingen.

Wat is de invloed van deze ontwikkelingen op onze perceptie van tijd, ruimte en plaats, op noties van burgerschap en identiteit?


 

Vragen die tijdens de conferentie aan de orde komen Locatieve en mobiele media kunnen begrepen worden als 'interfaces'

tussen het digitale domein en de stad. Ze vormen een brug tussen de sociale processen die in voorheen sterker van elkaar afgescheiden werelden (fysiek of digitaal) plaatsvonden maar nu steeds meer in elkaar overvloeien. Op The Mobile City komen de volgende vragen aan bod:


 

• Vanuit een theoretisch perspectief: wat zijn bruikbare concepten om de vervaging tussen, of samensmelting van digitale en fysieke ruimtes te begrijpen?


 

• Vanuit een maatschappijkritisch perspectief: wat betekent de opkomst van locatieve- en mobiele media voor stedelijke cultuur, burgerschap en identiteiten?


 

• Vanuit een praktijkgericht perspectief: wat betekent dit voor de beroepspraktijk van stedelijke professionals (architecten,ontwerpers, planologen), en mediaontwerpers?


 

Weblog

Op www.themobilecity.nl houden de organisatoren ook een weblog bij waarop belangrijke ontwikkelingen worden gesignaleerd die verwant zijn aan het thema van de conferentie. Relevante bijdragen van derden zijn welkom.


 

Doelgroep

The Mobile City-conferentie richt zich op iedereen die zich bezig houdt met ruimtelijke vraagstukken en stedelijke identiteit en de rol van communicatie en informatietechnologie daarin. Het programma is interessant voor onder meer architecten, media-theoretici,

beleidsmakers, interactiedesigners, sociologen, stedenbouwkundigen,

telecomondernemers, communicatiewetenschappers, planologen, nieuwe media-ontwerpers, studenten en anderen.


 

Call for Participation - Workshops

Op 27 februari worden er twee intensieve workshops gehouden. De eerste workshop (met Stephen Graham en Christian Nold) gaat over locatieve media en stedelijke cultuur. De tweede workshop (met Tim Cresswell en Malcolm McCullough) gaat over mobiliteit en nieuwe technologieën. Geïnteresseerden kunnen (voor 31 januari) een korte biografie en motivatie om deel te nemen sturen aan info@themobilecity.nl. Het aantal plaatsen is beperkt.


 

Call for Participation - Project-presentaties Op 28 februari worden er tijdens de hoofdconferentie als afwisseling op de Keynote-lezingen een aantal locatieve en mobiele mediaprojecten gepresenteerd. Voorstellen voor korte presentaties (ca 10 minuten) van bijvoorbeeld locatieve mediakunstwerken, nieuwe commerciële locatieve mediadiensten, pervasive games, mobiele marketing campagnes, geo-annotatie of geo-storytelling, onderzoeksprojecten, etc. etc zijn welkom. Stuur (voor 31 januari) een e-mail met een korte projectbeschrijving naar info@themobilecity.nl.


 

Praktisch

The Mobile City vindt plaats op 27 en 28 februari 2008 in het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) te Rotterdam.


 

27 februari - intensieve workshops

28 februari - conferentie met als keynote sprekers:


 

* Stephen Graham - Professor in Human Geography, Durham University

* Tim Cresswell - Professor in Geography, University of Londen

* Malcolm McCullough - Associate Professor University of Michigan

* Christian Nold - Onafhankelijk kunstenaar en lecturer uit London


 

Nederlandse experts die op de conferentie zullen spreken zijn (onder

meer) Rob van Kranenburg (Waag Society), Nanna Verhoeff (Universiteit van Utrecht) en Marc Schuilenburg (Vrije Universiteit, Studio Popcorn)


 

Voor het programma, de call for participants en registratie:

www.themobilecity.nl.

De conferentie kost € 25,-


 

Organisatie

The Mobile City wordt georganiseerd door:

* 'New Media, Public Sphere, Urban Culture' project at Rijksuniversiteit Groningen (RUG).

* 'Playful Identities' project at Erasmus University Rotterdam (EUR) and University Utrecht (UU).

* Netherlands Architecture Institute Rotterdam (NAi).


 

Contactinformatie

The Mobile City wordt georganiseerd door Martijn de Waal (RUG), Michiel de Lange (EUR) en Oene Dijk (NAi).


 

www.themobilecity.nl

info@themobilecity.nl


 

Martijn de Waal: 0628431613

Michiel de Lange: 0653201800

-------------

The Mobile City conference

27 & 28 February 2008

NAi (Netherlands Architecture Institute) Rotterdam, The Netherlands

Geen opmerkingen: