donderdag, juni 14, 2007

Eigentijds oratorium in historische kerk

Dinsdag 26 juni is het muziektheatergezelschap ImpAkt opnieuw in Zutphen -deze keer in de st. Janskerk- met een uitvoering van het oratorium 'De weg naar binnen'.

Het thema van deze productie is het idee dat er tegenover de buitenkant van de politiek, de economie, de wetenschap, de totale samenleving een weg naar binnen is. In zijn functioneren als secretaris-generaal van de Verenigde Naties in de jaren vijftig heeft de zweed Dag Hammarskjöld dat op een bijzondere wijze gedemonstreerd. Hij was hierbij sterk geïnspireerd door enerzijds intense natuurbelevingen en anderzijds mystieke, laat-middeleeuwse teksten (uit met name de IJsselstreek!). Zijn geestelijk dagboek 'Merkstenen' is de weerslag van de innerlijke reis die Hammarskjöld in stilte is gegaan. Op zijn beurt ligt dit dagboek weer aan de basis van het libretto van het oratorium dat het thema opnieuw plaatst in de context van de actuele menselijke levensvragen, de spiritualiteit van nu.

De leden van muziektheater ImpAkt werken steeds vanuit inspiratie door de actualiteit. Zij geven vooral vanuit improvisaties in klank en muziek weer wat hen als mens raakt. In 'De weg naar binnen' komen verschillende kunstzinnige disciplines bij elkaar: moderne muziek, declamatie en film. De tekst van het stuk, een tweespraak, is hierbij steeds het verbindende of aansturende element. De muziek wordt uitgevoerd met de stem, op orgel, viool, slagwerk, lithofoon, Bleffert gongen en nog andere, minder traditionele instrumenten
waarvan een deel speciaal voor 'De weg naar binnen' is ontwikkeld.
Bijzonder is dat de uitvoeringsruimte steeds een integraal deel van het kunstwerk is, met name door film- en fotoprojecties op wanden, pilaren en andere objecten. Hierbij worden opnamen gebruikt van zaken zoals water, ijs, bloemen, gongen, gangen, handen en kinderen. Uitvoerenden zijn: Eric van Grootel, Ellen Pieterse, Ruben Sinkeldam, Els Dijkerman en Odulf Damen. Om te bereiken dat deze projecties goed tot hun recht komen is voor 22.00 uur gekozen als aanvangstijd van de uitvoering.


 

Kaarten à € 15.- kunnen direct voorafgaand aan de uitvoering gekocht worden in de st. Janskerk aan de Nieuwstadskerksteeg en in de voorverkoop bij de VVV-Zutphen aan het Stationsplein. Ook kunnen kaarten per e-mail besteld worden op ericvan grootel@hetnet.nl.


 


 

Voor meer informatie:     Eric van Grootel    ericvangrootel@hetnet.nl of 0575-527996

    Ton Overtoom     ton.overtoom@hetmoment.nu of 074-2506081

    Wim Overboom     wwoverboom1@hetnet.nl of 0575-529706

Geen opmerkingen: