donderdag, december 22, 2005

Nederlands Instituut voor Animatie film

De doelstelling van de stichting Nederlands Instituut voor Animatiefilm (NIAf) is het bevorderen van de animatiefilm in de meest ruime zin van het woord. Het NIAf tracht dit doel te bereiken door vorm en uitvoering te geven aan een educatie, kennis en informatiecentrum voor de animatiefilm met de volgende taken:

- het ontwikkelen van een werkplaats, waar animatiefilmers de gelegenheid krijgen zich te specialiseren en onderzoek te doen.
- het opzetten en doen uitvoeren van educatieprojecten;
- het stimuleren van de productie van animatiefilms;
- het stimuleren van de distributie en vertoning van animatiefilms en het tentoonstellen van artwork;
- het doen verrichten van onderzoek, beheren van een documentatiearchief, bibliotheek en een collectie films en artwork.

Vanaf de oprichting van het NIAf in september 1993 heeft het accent gelegen bij de Werkplaats omdat dit de basis is van het instituut. Vanwege de groeiende internationale belangstelling is de naam van de Werkplaats in 1999 veranderd in Animatie Ateliers. Ook wel kort Ateliers genoemd. Deze naam doet meer recht aan de inhoud van deze belangrijke activiteit. Het NIAf heeft zelf de voorwaarden gecreƫerd voor het laten functioneren van de Ateliers. In de afgelopen tien jaar is veel kennis vergaard en een netwerk van instellingen en personen opgebouwd. Hierdoor wordt een steeds grotere informatiestroom gegenereerd. Deze informatie zal voor een belangrijk gedeelte ten dienste staan van de Animatie Ateliers en de educatieprojecten, maar wordt ook ten behoeve van anderen ingezet. Belangrijk voor het onderhouden van dit informatie- en kenniscentrum zijn onderzoek, archivering, collectiebeheer en dataverwerking. Andere instellingen in Nederland voorzien daar niet in. Samen met het Holland Animation Film Festival (HAFF) is het NIAf de enige professionele organisatie die de kunstvorm animatie centraal stelt. Nationaal en internationaal wordt het instituut beschouwd als een belangrijke 'spin in het web' en een waardevol informatie- en kenniscentrum op animatiegebied.



Contact: Ton Crone (tel.: +31-13-5324075)

www.Niaf.nl

Kijk eens bij Links en Activiteiten

Ruben

Geen opmerkingen: