woensdag, april 27, 2011

TWENTE BIENNALE


TWENTE BIENNALE   12 t/m 22 mei 2011 in Hengelo
International Art Festival met o.a. Damien Hirst, Banksy, David Cerny en special guest Richard Kern.


Twente Biënnale is een nieuw evenement met een uitdagend en spraakmakend programma van hedendaagse kunst. Meer dan 100 getalenteerde kunstenaars tonen hun werk in de Creatieve Fabriek in Hengelo. De Twente Biënnale gaat over maatschappelijke actualiteit uit de periode na 9/11 en de huidige cultuur van de alles overheersende massamedia.

Hoogtepunten Twente Biënnale 2011
Britse kunstenaar Damien Hirst is vooral bekend van het voor 122 miljoen aangekochte werk ‘For the love of God’, de schedel met 16 miljoen aan ingelegde diamanten. Deze Brit is hiermee de 'duurste' levende kunstenaar ooit. In Hengelo presenteert hij werk dat verwijst naar de nucleaire wapens in de wereld, een actueel onderwerp dat aansluit bij de thematiek van dood en verval in het werk Hirst.
Fotograaf, schrijver en filmer Richard Kern uit New York is special guest tijdens de Twente Biënnale. Hij maakte o.a. videoclips voor Sonic Youth en Marilyn Manson en werkte samen met diverse artiesten als Lydia Lunch, Kembra Pfahler en Henry Rollins in films als ‘The Right Side of My Brain’ en ‘Fingered’. Speciaal voor de Twente Biënnale richt hij een tentoonstelling in met nieuw werk zoals de film ‘Extra Action’ met muziek van Sonic Youth. Zijn werk bevat veel subversieve en perverse elementen zoals geweld en pornografie.
De Tsjechische kunstenaar David Cerný komt met twee werken: ‘Shark’, waarbij een geboeide en met strop verhangen Saddam Hoessein drijft in een formaldehyde oplossing (remake van de witte haai op sterk water van Damien Hirst) en 'Art Robbery', een ala Tarantino uit de hand gelopen overval.
Streetart is een belangrijke pijler in Twente Biënnale dit jaar. Een van de hallen bestaat vooral uit werk van toonaangevende kunstenaars zoals Banksy (UK), Hugo Kaagman, Marc Bijl, Waynehorse, Vhils (PT), Roa (B), ICY + SOT (Iran).
Meer informatie over het programma van de Twente Biënnale 2011 op www.twentebiennale.nl
Locatie Creatieve Fabriek
Twente Biënnale vindt plaats in en om de fabriekshallen van het voormalige Hazemeijer Holec, in de 20e eeuw producent van zware elektrische schakelkasten en meetapparatuur. Sinds enkele jaren kent het terrein van 3 ha onder de naam ‘Creatieve Fabriek’ een herbestemming met kunst, cultuur en creatieve economie.
Twente Biënnale 2011
Creatieve Fabriek, Tuindorpstraat 61, Hengelo
12 t/m 22 mei 2011 dagelijks 12-18u toegang gratis
Opening: do 12 mei 17u, met afterparty in Metropool vanaf 21u
Symposium, debat, artist-talks met o.a. Joost Zwagerman: wo 18 mei, 14-18 u toegang gratis
Organisator Hazartfactory
Twente Biënnale is een productie van Hazartfactory, sinds 2010 een nieuw platform voor het initiëren, begeleiden en ontwikkelen van culturele evenementen en creatieve economie. Hazartfactory is opgericht in het kader van herbestemming van industrieel erfgoed en is een samenwerking tussen o.a. AkkuH, PLANETART, Metropool, Fase8, Ronron audiovisuals.

Geen opmerkingen: