vrijdag, april 29, 2011

Sterke digitale cultuurprojecten krijgen 'Best Practice' onderscheiding


Sterke digitale cultuurprojecten krijgen 'Best Practice' onderscheiding
Amsterdam 28 april 2011 – Ruim 50 Nederlandse kunstenaars, culturele instellingen en bedrijven ontvangen morgen, op de traditionele lintjesdag, van Virtueel Platform een Best Practice rozet voor hun vernieuwende digitale kunstproject.

'Best Practice' zijn de meest innovatieve en inspirerende nieuwe media producten uit kunst, cultuur en maatschappij. Denk aan mobiele games in musea, mobiele architectuur apps, videoschermen op NS-stations en vele andere verrassende digitale projecten. Alle Best Practice projecten staan op virtueelplatform.nl/bestpractice
Digitale cultuur in Nederland
De Nederlandse digitale kunstsector is sterk in opmars. Opleidingen, medialabs, culturele instellingen, gamebedrijven en de creatieve industrie experimenteren met digitale technieken om cultureel interessante inhoud te ontwikkelen. De serie Best Practices zijn mede bedoeld als inspiratiebron voor musea en maatschappelijke organisaties. Door gebruik te maken van de kennis en de inzichten van de Nederlandse mediamakers kunnen maatschappelijke instellingen hun inhoudelijke boodschap beter overbrengen.
Floor van Spaendonck, directeur van Virtueel Platform: "De geselecteerde projecten beschikken stuk voor stuk over een 'wow'-factor, omdat het project enorm interactief of participatief is,  technologisch innovatief of tot stand kwam in een bijzondere samenwerking. Bij goede e-cultuurprojecten gaat het niet alleen om technologie, maar vooral over de inzet ervan om verhalen en ervaringen met het publiek te delen, en om meer mensen te bereiken."

Postercampagne
Vijf van de 50 Best Practice projecten zijn vanaf 9 mei ook te zien in een postercampagne in het centrum van Amsterdam, tijdens de kunstbeurs Art Amsterdam: 
- Collapsus van Submarine Channel: interactieve online game voor jongeren over een dreigende energiecrisis
- IkPod van Mediamatic: omgebouwde iPod met een chiplezer, die een nieuwe dimensie geeft aan het herdenken van joodse slachtoffers in de Hollandsche Schouwburg
- FabLab van de Waag Society: vrij toegankelijke werkruimtes met o.a. 3D printer om je eigen producten te maken.
- UAR van NAi: architectuur app voor de smartphone, met informatie over bestaande- maar ook afgebroken en nooit gerealiseerde gebouwen.
- Juggling Sound Balls van STEIM: jongleerballen boordevol electronica voor gebruik op muziekpodia.  

woensdag, april 27, 2011

TWENTE BIENNALE


TWENTE BIENNALE   12 t/m 22 mei 2011 in Hengelo
International Art Festival met o.a. Damien Hirst, Banksy, David Cerny en special guest Richard Kern.


Twente Biënnale is een nieuw evenement met een uitdagend en spraakmakend programma van hedendaagse kunst. Meer dan 100 getalenteerde kunstenaars tonen hun werk in de Creatieve Fabriek in Hengelo. De Twente Biënnale gaat over maatschappelijke actualiteit uit de periode na 9/11 en de huidige cultuur van de alles overheersende massamedia.

Hoogtepunten Twente Biënnale 2011
Britse kunstenaar Damien Hirst is vooral bekend van het voor 122 miljoen aangekochte werk ‘For the love of God’, de schedel met 16 miljoen aan ingelegde diamanten. Deze Brit is hiermee de 'duurste' levende kunstenaar ooit. In Hengelo presenteert hij werk dat verwijst naar de nucleaire wapens in de wereld, een actueel onderwerp dat aansluit bij de thematiek van dood en verval in het werk Hirst.
Fotograaf, schrijver en filmer Richard Kern uit New York is special guest tijdens de Twente Biënnale. Hij maakte o.a. videoclips voor Sonic Youth en Marilyn Manson en werkte samen met diverse artiesten als Lydia Lunch, Kembra Pfahler en Henry Rollins in films als ‘The Right Side of My Brain’ en ‘Fingered’. Speciaal voor de Twente Biënnale richt hij een tentoonstelling in met nieuw werk zoals de film ‘Extra Action’ met muziek van Sonic Youth. Zijn werk bevat veel subversieve en perverse elementen zoals geweld en pornografie.
De Tsjechische kunstenaar David Cerný komt met twee werken: ‘Shark’, waarbij een geboeide en met strop verhangen Saddam Hoessein drijft in een formaldehyde oplossing (remake van de witte haai op sterk water van Damien Hirst) en 'Art Robbery', een ala Tarantino uit de hand gelopen overval.
Streetart is een belangrijke pijler in Twente Biënnale dit jaar. Een van de hallen bestaat vooral uit werk van toonaangevende kunstenaars zoals Banksy (UK), Hugo Kaagman, Marc Bijl, Waynehorse, Vhils (PT), Roa (B), ICY + SOT (Iran).
Meer informatie over het programma van de Twente Biënnale 2011 op www.twentebiennale.nl
Locatie Creatieve Fabriek
Twente Biënnale vindt plaats in en om de fabriekshallen van het voormalige Hazemeijer Holec, in de 20e eeuw producent van zware elektrische schakelkasten en meetapparatuur. Sinds enkele jaren kent het terrein van 3 ha onder de naam ‘Creatieve Fabriek’ een herbestemming met kunst, cultuur en creatieve economie.
Twente Biënnale 2011
Creatieve Fabriek, Tuindorpstraat 61, Hengelo
12 t/m 22 mei 2011 dagelijks 12-18u toegang gratis
Opening: do 12 mei 17u, met afterparty in Metropool vanaf 21u
Symposium, debat, artist-talks met o.a. Joost Zwagerman: wo 18 mei, 14-18 u toegang gratis
Organisator Hazartfactory
Twente Biënnale is een productie van Hazartfactory, sinds 2010 een nieuw platform voor het initiëren, begeleiden en ontwikkelen van culturele evenementen en creatieve economie. Hazartfactory is opgericht in het kader van herbestemming van industrieel erfgoed en is een samenwerking tussen o.a. AkkuH, PLANETART, Metropool, Fase8, Ronron audiovisuals.

zondag, april 10, 2011

Chilling effects discussieavond


lab-event
Donderdag 21 april 2011 om 19.30 na de opening van de tentoonstelling

Laat op 21 april je mening horen, wanneer mag een kunstenaar worden vervolgd? Mediamatic ontglipte twee keer aan een rechtszaak. Jonas Staal moest in de cel zitten. De Deense Nadia Plesner Joensen nam het op tegen Louis Vuitton. Het affichebeeld van Art Amsterdam 2011 met Wilders als hippe kunstenaar is ook zo’n schemergeval. Hoewel er strakke regels bestaan, lijkt het schemergebied tussen artistieke expressie binnen mediakunst en regelgeving groter. Quirijn Meijnen (Advocatenkantoor Meijnen), Barry Spooren (Incubate Pirate Conference 2010) en Paolo Cirio (Face to Facebook) werpen licht op de zaak en dagen het publiek en kunstenaars uit tot een levendige discussie. Gebruik je kans en stel vragen die je altijd al wilde weten over juridische zaken en kunst.

Let your opinion be heard on April 21, when should an artist be prosecuted? Mediamatic escaped a lawsuit twice. Jonas Staal ended up in jail. The Danish Nadia Plesner Joensen had to take on Louis Vuitton. The poster image of Art Amsterdam 2011 with Wilders as a young artist is another border case. Despite the strict rules, the twilight zone between artistic expression and law seems bigger. Quirijn Meijnen (Meijnen Law firm), Barry Spooren (Incubate Pirate Conference 2010) and Paolo Cirio (Face to Facebook) shed light on the case and challenge the audience and artists into a lively discussion. Use the opportunity to ask questions you've always wanted to know about legal issues and art.

Chilling effects tentoonstelling


21 april t/m 29 mei 2011 op do t/m zo 14.00-18.00
Opening: donderdag 21 april om 18.00 gevolgd door het lab-event om 19.30

'Chilling effects' duikt in het schemergebied tussen de wet en mediakunst met spraakmakende en controversiele kunstwerken. Het 'chilling effect' is een begrip uit de Amerikaanse rechtspraak voor handelingen die mensen afschrikken om hun vrijheid van meningsuiting uit te oefenen. Binnen de kunstwereld kan dit vrij worden vertaald naar het niet kunnen uiten van de artistieke vrijheid door een angst voor schending van auteurs-, merk- of portretrecht. Wanneer ben je een grensgeval en wanneer kun je als mediakunstenaar op het matje worden geroepen? De deelnemende kunstenaars zetten ‘chilling effect’ kracht bij door hun naam niet bij de werken te vermelden. De kunstwerken zijn geïnspireerd door merken en namen als Alice in wonderland, Dali, Hitler, Wilders, Google, De Vrijmetselarij, Facebook en doodgewone mensen op straat. Te zien zijn controversiële installaties, videowerken, geënsceneerde fotografie, 3D en c-prints en ‘jatkunst’ van de oude stempel.

When would you consider prosecuting an artist? The exhibition ‘Chilling effects’ explores the twilight zone between the law and media art with works inspired by names and brands like Alice in wonderland, Dali, Hitler, Wilders, Google, Freemasonry, Facebook and people in public spaces. On view are controversial installations, video art, staged photography, 3D and c-prints and old school ‘stolen art’. Join the discussion on 21 April. The exhibition opens at 18.00 followed by the lab-event on 19.30.
Lees meer >

NIMk op Virada Cultural Sao Paulo


16, 17 april 2011
Op het Virada Cultural festival in Sao Paulo, Brazilië, draaien in het kader van het Holland Brazilië jaar 10 werken uit de NIMk collectie. Het Time_Frame Tracking Imaginary Reality programma is onderdeel van Building Holland Monumental en is te zien op 16 en 17 april. www.viradacultural.org

Er zijn o.a. twee "artist specials" rond Jeroen Kooijmans en Jacco Olivier en er wordt aandacht besteed aan de nieuwe media distributie-catalogus, die het NIMk samen met V2 dit jaar heeft gelanceerd. Meer informatie: http://nimk.nl/nl/nimk-op-virada-cultural-sao-paulo

Het programma is onderdeel van het TIME_FRAME Proje