maandag, oktober 18, 2010

Multimediakunst bij Metropool Hengelo

 Metropool is het Pop- en cultuurpodium van Hengelo. Sinds kort is Metropool verhuist naar een nieuwe locatie in een nieuw pand. Zo'n gebouw, op die locatie, biedt kansen. Voor o.a. nieuwe multimediale toepassingen. Waarmee Metropool een belangrijk element van haar mission statement nadrukkelijk uitwerkt: verbinden van culturele en maatschappelijke instellingen met inwoners.
Metropool is in haar nieuwe behuizing een landmark voor Hengelo, optimaal zichtbaar vanaf het spoor (verbinding Amsterdam-Berlijn) en gelegen naast het toekomstig Centraal Station van Twente.

Metropool bezit een grote glazen voorpui, die mogelijkheden bied voor de plaatsing van een LED-wall met een afmeting van acht bij vijf meter (40m²). Op dit scherm is stedelijke en provinciale informatie te zien van culturele en maatschappelijke partners van Metropool met nadruk op multimediale kunst! Er gaat geen commerciële content op vertoond worden.

Op dit moment draaien er filmpjes en animaties van o.a. Planet Art, Fire Depart, studenten en jonge beginnende kunstenaars. Naast jullie benaderen wij ook partijen als Artez, AKI, Akkuh, Architectuur Centrum Twente, Planet Art, Creatieve Fabriek, RTV Oost, Saxion hoge school, ROC Twente, etc.


Doel

Ons doel is om zo spoedig mogelijk een mooi, aansprekend programma te kunnen vertonen op de LED-wall (40m²) waarin veel aandacht is voor multimediale kunst, afgewisseld met boodschappen van derden (aankondigingen van culturele en maatschappelijke instellingen) en een stukje promotie van het programma van metropool.

Dit betekend een continue multimedia expositie die iedere dag zichtbaar is van 07:00 's ochtends tot 01:00 's nachts (in het weekend tot 04:00 's nachts). Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld video kunst, literaire kunst, animaties, dia kunst etc. Op deze manier wil Metropool kunst en cultuur stimuleren. Studenten, beginnende kunstenaars en gevorderde kunstenaars kunnen hun werk op een enorm scherm van 40m² presenteren. Er zit geen tijdslimiet aan de duur van de content verbonden. Op de volgende pagina vind je meer informatie over de LED-wall en zijn specificaties.


Wil jij ook multimedia kunst laten zien op een LED-wall van 40m² wat zichtbaar is voor een groot publiek? Neem dan contact op met:

Luke Lenferink
Art Director
Metropool
Industrieplein 10
7553 LL HENGELO OV
074-2438000

De LED-wall

De LED-wall heeft een formaat van 40m² en is aan de voorkant van Metropool is bevestigt. Na een aantal weken testen kunnen we met zekerheid zeggen dat het scherm een enorme invloed heeft. De locatie aan het Industrieplein in het ontwikkelingsgebied Hart van Zuid, dat de komende jaren een metamorfose ondergaat, garandeert een optimale zichtbaarheid in de stad. Je ziet nu al dat voorbijgangers hun ogen niet van het scherm af kunnen houden. Bijna iedereen staat even stil om te kijken naar het programma wat momenteel draait op het scherm.

(Bouwtekening van het vooraanzicht van Metropool met daarin een groot grijs vlak waar de LED-wall zich bevind)


Zoals je ziet hangt het scherm aan de binnenkant van het pand. Echter zijn de kozijnen een kleine belemmering van het beeld. Omdat het scherm zo groot is heeft dit weinig invloed op de zichtbaarheid van de content. Omdat de LED-wall zich achter de kozijnen van de ramen bevind heb ik voor de duidelijkheid een layer gemaakt aan de hand van de bouwtekening van het pand. Deze zou je als doorzichtige layer over je content kunnen leggen om te kijken of de kozijnen essentiële delen van je content belemmerd. Deze layer heeft exact dezelfde resolutie als de LED-wall. Echter is dit niet noodzakelijk want na een aantal testjes te hebben uitgevoerd met video kunst van Kees de Groot (Planet Art) blijkt door de ontzettende hoge lichtopbrengst en kijk afstand dat de kozijn belemmering bijna te verwaarlozen is.




Resolutie en beeldverhouding

De resolutie van de LED-wall is erg laag(256x160). Het grote voordeel hiervan is dat je dus een hele lage kwaliteitseis kunt stellen aan de content. De aangeleverde content mag echte niet kleiner zijn dan 256x160 pixels. De beeldverhouding van het scherm is 16:10 (8 bij 5 meter). De standaard beeldverhouding van 16:9 komt hier natuurlijk het dichtst bij in de buurt. Als je de content helemaal beeldvullend wilt hebben zul je het dus op 16:10 aan moeten leveren.


Formaat hantering

De LED-wall kan de volgende formaten weergeven:

.mpg .wmv
.m2v .flv
.avi .mov
.vob .mp4


Wil je meer informatie? Neem dan contact op met:

Luke Lenferink
Art Director
Metropool
Industrieplein 10
7553 LL HENGELO OV
074-2438000 

Geen opmerkingen: