dinsdag, mei 05, 2009

Bruno Peinado in Rozendaal 21 Enschede

Bruno Peinado
Purple Brain. Objects In Mirror May Be Closer Than They Appear
zondag 17 mei t/m zondag 13 september 2009

Met groot plezier brengt 21rozendaal de eerste tentoonstelling van de Franse Bruno Peinado in Nederland. De opening vindt plaats op zaterdag 16 mei 15.30 uur en wordt verricht door Robbert Roos, hoofdcurator van de Amersfoortse kunsthal KAdE en voorheen hoofdredacteur van tijdschrift Kunstbeeld.

De kameleontische Bruno Peinado put eindeloos uit diverse (sub)culturen en stijlen zoals gothic (chic), disco, trash punk, sciencefiction, graffiti, minimalisme, design, high fashion, skate- en surfcultuur en tropicalisme. Bruno Peinado verwerpt de begrippen 'nieuw', 'originaliteit' en 'puurheid' en biedt er een overdadig geglobaliseerd eclecticisme voor in de plaats. Iconen, logo's, (politieke) symbolen, merken, slogans en oneliners mixt hij behendig tot nieuwe beelden door kleur, materiaal, vorm en betekenisverwisseling. Feilloos pikt hij de beelden uit het dagelijks leven die symbool staan voor de huidige tijd en samenleving. Hij eigent ze toe, fileert en analyseert, keert ze binnenstebuiten, vermengt en kruist ze en slingert ze vervormd en met een dosis humor terug in de maatschappij. Hij biedt daarmee een alternatief voor beelden die naar zijn mening voor en door een select gezelschap in het centrum (het 'westen') worden gemaakt en over de hele wereld, de 'periferie' incluis, worden verspreid. De beelden van Bruno Peinado staan aan het einde van een keten. Aan de ontwikkeling, massaproductie en verspreiding van beelden voegt Bruno Peinado een stap toe, de verwerking van deze beelden.

De spiegel duikt qua vorm en idee regelmatig op in zijn werk. Sommige sculpturen hebben een spiegelend oppervlak en teksten worden regelmatig in spiegelbeeld weer gegeven. Bruno Peinado beziet de positie van een kunstenaar als iemand die de werkelijkheid vanaf de andere kant van de spiegel bekijkt.

De energieke Bruno Peinado heeft al een immens oeuvre opgebouwd. Zijn werk waaiert uit van tekeningen, de bron van waaruit zijn werk ontstaat, naar installaties, sculpturen, ready-mades, tapijten, neons, muurschilderingen en posters. In 21rozendaal wordt werk van 1993 tot nu met elkaar vermengd en in een totaalbeeld gegoten.

Biografie
Bruno Peinado (1970) woont in Douarnenez, Frankrijk, en heeft snel naam gemaakt in het internationale kunstcircuit. Zijn tentoonstelling in 21rozendaal is zijn Nederlandse primeur. Hij had solotentoonstellingen in onder meer het Centre Georges Pompidou, Parijs (2008), Migros Museum, Zürich (2005) en Palais de Tokyo, Parijs (2004) en deed mee aan groepstentoonstellingen zoals de Biennale van Lyon (2005), de Biennale van Sao Paulo (2004), Istanbul Biennale (2003), PS1, New York (2002) en Tramway, Glasgow (2000). De kunstenaar wordt vertegenwoordigd door Galerie Loevenbruck (Parijs), Galleria Continua (San Gimignano), Mitterrand+Sanz (Zürich), ADN Galéria (Barcelona) en Parker's Box (New York).

Geen opmerkingen: