30 mei - 16 augustus
Opening 29 mei, 18.30 uur
18.30 uur: Introductie Fluid Architectures door curator Susanne Jaschko
19.00 uur: Digital urbanism - historical and future utopias of the megacity, door Michael Najjar
Deelnemende kunstenaars: Annja Krautgasser, Walter Langelaar, Jan Robert Leegte, Dirk Lüsebrink/Joachim Sauter, Mader Stublic Wiermann, Michael Najjar, Mark Napier, Marnix de Nijs, Stanza, Pablo Valbuena.
In de film Metropolis (1926), creëerde directeur Fritz Lang de visie van een futuristische 21-eeuwse megastad. Nu wij naar deze eeuw zijn overgegaan lijkt deze visie vreemd ouderwets omdat nieuwe factoren, die niet door Lange bedacht konden worden, onze stedelijke ruimten gestalte geven. Het zijn nu met name alomtegenwoordige computernetwerken, informatieoverdracht in real time en nieuwe vertoningstechnologieën die het aanzicht van onze stedelijke leefruimten transformeren. De tentoonstelling Fluid Architectures brengt vloeiende ruimten en immaterialiteit bij elkaar die door kunstenaars als antwoord op de eigentijdse begrippen van ruimte zijn gecreëerd. De werken heroverwegen de klassieke standaarden van ruimtelijke constructie en topografie. In plaats daarvan wordt het nieuwe concept ' performatieve architectuur' geïntroduceerd en wordt een denkbeeldig stedelijk landschap voor de 21ste eeuw voorgesteld.
De tentoonstelling is samengesteld door Susanne Jaschko.
Extra programma
10 juni: lezing door Jan Robert Leegte, 19.00 uur
13 juni: workshop door Walter Langelaar, 11.00 - 19.00 uur
Reserveren: Info@nimk.nl
Meer informatie: www.nimk.nl/nl
vrijdag, mei 29, 2009
Fluid Architectures
MAAK elektro-kleding
13 juni| 16 juni | 17 juni | 13.00 - 17.00
Laat je shirt piepen als mensen je aanraken, of terugschreeuwen als je zelf schreeuwt. Laat je broek licht geven of je mouwen knipperen als je met je armen zwaait. Maak warmte genererende en touch screen vriendelijke handschoenen of een hoed die vibreert als er iemand achter je staat. Wij zorgen voor 'electronics-kits' met alle benodigdheden om je eigen elektro-kleding te maken. Neem je eigen kledingstuk(ken) mee!
Niet alleen voor techneuten, iedereen kan meedoen. MIT Media Lab onderzoeker Nadya Peek begeleidt je tijdens de workshops.
Kosten en aanmelding
Elke workshop kost € 25,-, inclusief de electronics-kit. Meld je aan via de aanmeldknop op een van de workshoppagina's: Sound Clothing (13 juni), Light and Sight Cloting (16 juni), Touch Sensitive Clothing (17 juni). Op deze pagina's vind je ook meer informatie.
Locatie
Mediamatic BANK, Vijzelstraat 68, Amsterdam
dinsdag, mei 26, 2009
Submit your film at www.haff.nl for the competition student films NL & BE
Get your film screened at the international Holland Animation Film Festival 2009!
We kindly invite you to submit your film for the competition for Student Films from The Netherlands and Belgium.
This competition is open for students from art academies, film studies and graphic schools in The Netherlands and Belgium.
Entry form is available at www.haff.nl.
The winner of this competition receives a scholarship of € 13,500, made possible by the Netherlands Film Fund.
>> Deadline: 1 August 2009
Holland Animation Film Festival 4-8 November 2009, the unique five-day encounter, featuring competitions, retrospectives, thematic programmes, master classes, talk shows, installations, SFX/VFX and much more.
zondag, mei 24, 2009
PechaKucha Hengelo # 1
12 sprekers, 20 slides, 20 seconden
3 juni 2009, deur open om 20.20 uur
Een woensdagavond vol met sprekers, beelden, inspirerende presentaties en verse ideeen van o.a. Musemedia, Solar Team UT Twente, Elvira van Eijl, Bas Bardie, Merijn Hos, Lucifresh, Project DWG architecten, John Patrick Nijkamp, Gerben van Straaten, Willem Heerbaart, Marko Matic, Gerard van Bemmel, Sjors Trimbach.
PechaKucha is Japans voor het 'Geluid van het Gesprek'. In andere wereldsteden als Amsterdam en Rotterdam is sinds enige jaren het concept van PechaKucha een doorslaand succes: 20 afbeeldingen, 20 seconden spreektijd per afbeelding, 12-14 gasten uit de wereld van kunst, design, architectuur, economie, media, en diversen.
PechaKucha is een concept van Klein Dytham architecten uit Tokyo, opgezet naar aanleiding van de gewoonte van architecten om eindeloos lange lezingen te houden....
Deep tunes, drank, video en leuke mensen vullen de pauzes.
Na afloop is er gelegenheid tot netwerken in een lounge setting met DJ C-Men.
De Creatieve Fabriek Tuindorpstraat 61 Hengelo
toegang 5 euro, studenten 2.50
http://www.pecha-kucha.org/cities/hengelo/1
Deelnemers PKN Hengelo 3 juni
Solar Team UT Twente (deelnemers aan de World Solar Challenge, race in Australie)
Elvira van Eijl (kunsthistorica, verzamelaar van Batman curiosa)
Bas Bardie (dichter, schrijver, filmfreak)
Merijn Hos (ontwerper, illustrator)
Lucifresh (concepts, guerrila & strategic marketing)
Project DWG architecten (architectenbureau Enschede)
Musemedia (social community met de focus op dingen doen ikdoe.nl)
John Patrick Nijkamp (grafisch ontwerper)
Gerben van Straaten (creatieve economie en industrieel erfgoed)
Willem Heerbaart (beeldend kunstenaar, fotograaf, muzikant)
Marko Matic (Architect)
Gerard van Bemmel (IFO project)
Sjors Trimbach (Paper Master)
dinsdag, mei 12, 2009
Lezing Paul Klotz bij Qua Art-Qua Science
De Stichting Qua Art-Qua Science nodigt u graag uit voor een bijeenkomst in de reeks
Visualisatie
op maandag 25 mei 2009 om 20.00 uur in de Faculty Club van de Universiteit Twente.
Paul Klotz
geeft een lezing:
Licht, kunst en ontwerp.
Concrete voorbeelden van lichtinstallaties en objecten waarbij het proces tussen ideevorming en realisatie centraal staat.
Paul Klotz heeft zich gespecialiseerd in het verwezenlijken van interactieve lichtinstallaties, objecten en toepassingen. Uitgangspunt van het interactieve aspect is de bezoeker actief te betrekken bij het werk. Soms wordt dit principe ver doorgevoerd en een enkele keer is de bezoeker slechts een eenvoudige input om een bepaalde functie te activeren.
Na afloop is er gelegenheid met elkaar in discussie te gaan.
De tentoonstelling in het restaurant van de Faculty Club met werk van Peter van den Akker is nog te zien tot en met 26 juni 2009.
dinsdag, mei 05, 2009
Bruno Peinado in Rozendaal 21 Enschede
Bruno Peinado
Purple Brain. Objects In Mirror May Be Closer Than They Appear
zondag 17 mei t/m zondag 13 september 2009
Met groot plezier brengt 21rozendaal de eerste tentoonstelling van de Franse Bruno Peinado in Nederland. De opening vindt plaats op zaterdag 16 mei 15.30 uur en wordt verricht door Robbert Roos, hoofdcurator van de Amersfoortse kunsthal KAdE en voorheen hoofdredacteur van tijdschrift Kunstbeeld.
De kameleontische Bruno Peinado put eindeloos uit diverse (sub)culturen en stijlen zoals gothic (chic), disco, trash punk, sciencefiction, graffiti, minimalisme, design, high fashion, skate- en surfcultuur en tropicalisme. Bruno Peinado verwerpt de begrippen 'nieuw', 'originaliteit' en 'puurheid' en biedt er een overdadig geglobaliseerd eclecticisme voor in de plaats. Iconen, logo's, (politieke) symbolen, merken, slogans en oneliners mixt hij behendig tot nieuwe beelden door kleur, materiaal, vorm en betekenisverwisseling. Feilloos pikt hij de beelden uit het dagelijks leven die symbool staan voor de huidige tijd en samenleving. Hij eigent ze toe, fileert en analyseert, keert ze binnenstebuiten, vermengt en kruist ze en slingert ze vervormd en met een dosis humor terug in de maatschappij. Hij biedt daarmee een alternatief voor beelden die naar zijn mening voor en door een select gezelschap in het centrum (het 'westen') worden gemaakt en over de hele wereld, de 'periferie' incluis, worden verspreid. De beelden van Bruno Peinado staan aan het einde van een keten. Aan de ontwikkeling, massaproductie en verspreiding van beelden voegt Bruno Peinado een stap toe, de verwerking van deze beelden.
De spiegel duikt qua vorm en idee regelmatig op in zijn werk. Sommige sculpturen hebben een spiegelend oppervlak en teksten worden regelmatig in spiegelbeeld weer gegeven. Bruno Peinado beziet de positie van een kunstenaar als iemand die de werkelijkheid vanaf de andere kant van de spiegel bekijkt.
De energieke Bruno Peinado heeft al een immens oeuvre opgebouwd. Zijn werk waaiert uit van tekeningen, de bron van waaruit zijn werk ontstaat, naar installaties, sculpturen, ready-mades, tapijten, neons, muurschilderingen en posters. In 21rozendaal wordt werk van 1993 tot nu met elkaar vermengd en in een totaalbeeld gegoten.
Biografie
Bruno Peinado (1970) woont in Douarnenez, Frankrijk, en heeft snel naam gemaakt in het internationale kunstcircuit. Zijn tentoonstelling in 21rozendaal is zijn Nederlandse primeur. Hij had solotentoonstellingen in onder meer het Centre Georges Pompidou, Parijs (2008), Migros Museum, Zürich (2005) en Palais de Tokyo, Parijs (2004) en deed mee aan groepstentoonstellingen zoals de Biennale van Lyon (2005), de Biennale van Sao Paulo (2004), Istanbul Biennale (2003), PS1, New York (2002) en Tramway, Glasgow (2000). De kunstenaar wordt vertegenwoordigd door Galerie Loevenbruck (Parijs), Galleria Continua (San Gimignano), Mitterrand+Sanz (Zürich), ADN Galéria (Barcelona) en Parker's Box (New York).