vrijdag, januari 16, 2009

Gastles Ireen van Ditshuyzen

Ireen van Ditshuyzen geeft op donderdag 5 februari in museum TwentseWelle in Enschede een lezing over haar werk en een beschouwing over de tentoonstelling 'Theater Twente, een geschiedenis in acht bedrijven'. De lezing begint om 20.00 uur, het museum is open vanaf 19.30 uur. De entree is voor studenten van Kunst en Techniek gratis en is inclusief toegang tot de tentoonstelling Theater Twente, die nog tot eind februari te zien is in TwentseWelle.

Ireen van Ditshuyzen
Ireen van Ditshuyzen is ongeveer dertig jaar als ze begin jaren zeventig haar loopbaan als televisiemaakster begint. Ze ontwikkelt zich vervolgens tot een van de meest productieve, geëngageerde en onafhankelijke filmmakers en producenten van Nederland. Na een carrière bij de VARA en de VPRO, waar ze betrokken is bij tal van actualiteiten, informatieve en documentaire programma's, richt ze in 1987 haar eigen bedrijf op, TV Dits. Binnen haar eigen BV gaan de documentaires en televisieprogramma's vooral over politieke en sociale onderwerpen die aansluiten bij de maatschappelijke ontwikkelingen en soms over cultuur. Belangrijke thema's zijn minderheden, de psychiatrie, maatschappelijke problemen en discriminatie. In 2002 fuseert TV Dits met IdtV. De twee bedrijven gaan samen verder onder de naam IdtV-Dits. De producente en regisseuse blijft hierna, als voorheen, maatschappelijke en culturele documentaires en programma's maken. Recentelijk is Van Ditshuyzen eindredacteur van het multimediale project Het Verleden van Nederland (2008). Kern van dit project was een acht-delige televisieserie over de geschiedenis van Nederland., die in het najaar van 2008 te zien was. Onder het motto 'Zonder verleden geen toekomst. Wie zijn geschiedenis kent, gaat goed toegerust de toekomst in', ging Ireen van Ditshuyzen van ganser harte in op het verzoek van schrijver Geert Mak, de professoren Piet de Rooy en Jan Bank, Gijsbert van Es en René van Stipriaan om een documentaireserie over de Nederlandse geschiedenis te maken. Naast de serie zijn er speciale boeken verschenen, voor scholen werden Canonclips ontwikkeld, er is een serie korte films 'Groeten uit Nederland' voor inburgeraars en in iedere provincie organiseerden culturele en historische organisaties activiteiten in het kader van de campagne Verleden van Nederland.


 

De lezing van Ireen van Ditshuyzen is met name interessant voor de studenten van de AKI en Saxion Hogeschool, omdat zij zich onderscheidt door haar conceptuele benadering van thema's en een kijkje geeft in de keuken van de mogelijk toekomstige beroepspraktijk van de studenten.

Geen opmerkingen: