woensdag, augustus 15, 2007

KHATT KUFI & KAFFIYA | symposium over Arabische visuele cultuur

Vrijdag24 augustus 2007 van 09.00 tot 17.00

Nieuwe Openbare Bibliotheek, Amsterdam

De Khatt foundation organiseert, i.s.m. Mediamatic, het symposium Khatt Kufi & Kaffiya, over hedendaagse Arabische visuele cultuur.Tijdens het symposium worden vijf nieuwe Arabische letters, een boek over Arabische typografie en het online Khatt netwerk van Arabische ontwerpers gepresenteerd. Na afloop, om 17.00, opent de El HEMA tentoonstelling bij Mediamatic.

Het symposium gaat over de positieve rol van (grafisch) ontwerp, kunst en typografie voor de Arabische (jeugd)cultuur en de mogelijkheden om bruggen te slaan tussen Westerse en Oostere culturen. Met presentaties over o.a. mode, film, media, dans, typografie en cross-cultureel samenwerken.Sprekers zijn o.a. Peter Bilak (Den Haag), Pascal Zoghbi (Beirut), Khaled Ramadan (Copenhagen), Malu Halasa (London) en Brody Neuenschwander (Brugge, bekend van zijn werk voor de filmer Peter Greenaway). Zie http://www.khtt.net/symposium voor het complete overzicht.

VIJF NIEUWE ARABISCHE FONTS

Aanleiding voor het symposium en de El Hema zijn vijf nieuwe digitale Arabische lettertypen. Deze zijn op initiatief van Huda Smitshuijzen AbiFars van de Khatt foundation ontworpen door Arabische ontwerpers in samenwerking met bekende Nederlandse typografen, waaronder Gerard Unger en Fred Smeijers. Over de bijzondere interculturele samenwerking schreef zij Typographic Matchmaking (BIS Publishers 2007), een boek dat uitkomtinclusief een bonus CD met de vijf nieuwe Arabische lettertypen.

REGISTRATIE

De kosten van het symposium bedragen 45 euro p.p. (20 euro voor studenten met studentenkaart), inclusief lunch en het boek Typographic Matchmaking, (t.w.v. 29,90 euro). Betaling vindt ter plekke plaats. Registratie viahttp://www.mediamatic.net/khatt_rsvp. Na registratie verschijnt je naam op de website.

El HEMA

Na afloop van het symposium, om 17.00, opent bij Mediamatic de El HEMA tentoonstelling.Een denkbeeldige Arabische Hema met verrassende, ontroerende en soms provocerende ontwerpen. De El HEMA is ook een ontwerpwedstrijd voor nieuwe producten. De El HEMA loopt tot 4 november 2007 en is geopend van wo t/m za van 18.00 - 22.00 en op zo van 14.00 - 18.00.

LOCATIE

Symposium: Theater van 't woord, 7e verdieping, nieuwe Openbare Biliotheek, Oosterdokskade 143.

El HEMA vindt plaats bij Mediamatic, Post CS gebouw, begane grond (zij-ingang), Oosterdokskade 5, Amsterdam


 

http://www.khtt.net/

http://www.mediamatic.net/elhema

Geen opmerkingen: