zondag, maart 12, 2006

Next Level. Art, Games & Reality Stedelijk Amsterdam

Next Level. Art, Games & Reality
10.03.06 - 18.06.06
Werk van kunstenaars en ontwerpers die zich het gamevocabulaire eigen hebben gemaakt en hun persoonlijke reflectie hierop weergeven.

”Turning Games Into a New Kind of Art”: dat was de kop van een artikel over een games-tentoonstelling in The New York Times van 21 januari jongstleden en bewijst des te meer dat de digitale game in toenemende mate deel gaat uitmaken van de populaire cultuur. Het reflecteert niet alleen op onderdelen uit het dagelijkse leven maar beïnvloedt deze ook. Daarnaast verenigt de digitale game meerdere disciplines zoals film, fotografie, theater en architectuur. Het medium lijkt een onstuitbare opmars begonnen en dwingt en/of verleidt ons tot een herdefinitie van de opvatting over onze dagelijkse omgeving.

Het realisme in de simulatie heeft in zeer korte tijd een sterke ontwikkeling doorgemaakt. De beeldtaal in digitale games is zo vanzelfsprekend geworden dat het de fictie haast overstijgt. Dit realisme leidt hierdoor in enkele gevallen een autonoom bestaan en rechtvaardigt zelfs de vraag of de term ‘werkelijkheid’ zoals wij deze kennen nog wel adequaat is. Werkelijkheid en fictie zijn soms nauwelijks te scheiden en krijgen in games hun hedendaagse variant op Lewis Carrolls Through the looking glass.
De kunstenaars en ontwerpers in ‘Next Level’ pakken dit element op en laten de bezoeker, mede door interactieve elementen, de realiteit zien zoals deze in de game beleefd kan worden. In de tentoonstelling is werk te zien van Persijn Broersen en Margit Lukacs, Brody Condon, de GameKings, Joes Koppers, Geert Jan Mulder en Jan van Nuenen.

www.stedelijk.nl

Geen opmerkingen: