STRP, hoe spreek je het eigenlijk uit? Stripe? Of Struuup? Of Strijp? Het is het laatste. STRP dankt zijn naam aan de lokatie waar het festival gehouden wordt: Strijp-S. Een enorme industrieel gebied van maar liefst 24,5 hectaren aan de westkant van Eindhoven. Lange tijd behoorden de gebouwen op Strijp-S toe aan Philips en waren 'off limits' voor de gewone sterveling. Maar de elektronicagigant trekt de komende tien jaar langzaam weg uit het gebied, waarna er woningen voor terugkomen. En een deel van het gebied krijgt een culturele bestemming. Zo is er het enorme Klokgebouw, dat met zijn hoge plafond gewoon schreeuwt om groots theater en ambitieuze exposities.
Op Strijp-S heeft Philips vorige eeuw bijna al haar belangrijke uitvindingen gedaan. De audiocassette is er geboren, de CD is er ontwikkeld en het video 2000-systeem komt er vandaan. Waarschijnlijk is in heel Europa geen plek te vinden waar meer technologische uitvindingen zijn gedaan dan daar. Naast deze technologische ontwikkelingen vond op Strijp-S ook een heuse creatieve revolutie plaats. Philips werkte nauw samen met een groot aantal kunstenaars en gaf ze de mogelijkheid hun dromen met behulp van de nieuwste technieken te verwezenlijken. Op deze manier ontstond op Strijp-S een van de meest aansprekende voorbeelden van samenwerking tussen kunst en technologie: ÔPoeme Electronique'. Architect Le Corbusier en componist Edgar Varese werkte hiervoor samen in het kader van de Wereldtentoonstelling van 1958 in Brussel. Ook voor de muziekwereld is Strijp-S een historisch belangrijke locatie: bijna 50 jaar geleden maakte componist Dick Raaijmakers hier al het eerste, volledig elektronisch muziekalbum ter wereld. Waar kan het STRP Festival beter plaatsvinden dan op Strijp-S?
Technologie en kunst blijken op Strijp-S dus onlosmakelijk met elkaar verbonden. STRP is dan ook een multidisciplinair popfestival dat ondanks het laagdrempelige karakter geen concessies doet aan kwaliteit. Diepgang in een popjasje dus. Of, beter omschreven, het festival dat de traditionele pop- en kunstfestivals met elkaar verbindt.
Het programma brengt, verdeeld over drie dagen en twee nachten ± 40 muziekoptredens; een grootse expositie van zo'n 30 kunstrobots en/of interactieve kunstinstallaties; veel videokunst en kunstzinnige videoclips; 3 multimediale theatervoorstellingen; diverse Live Cinema optredens; een eendaags filmfestival; ± 10 voordrachten en lezingen van kunstenaars; workshops en een aantal andere projecten die moeilijk onder bovengenoemde categorie‘n te plaatsen zijn.
Bij het programmeren van STRP vormden vier thema's het uitgangspunt:
We are the Robots; robotkunst van internationale kunstenaars variërend van lief, klein en breekbaar tot groots, spectaculair en industrieel.
Press 'Start'; indrukwekkende installaties en kunstwerken waarbij je zelf een actieve rol speelt in de ervaring en realisatie ervan.
Nu-Live; live muziekperformances waarbij de interactie van beeld en geluid en de performance zelf een belangrijke plaats innemen.
RE-; is gebaseerd op de rijke technologische historie van Strijp-S. Het werk van een van 's werelds belangrijkste pioniers op het gebied van elektronische muziek, Dick Raaijmakers, wordt door gerenommeerde producers geremixt.
http://www.strp.nl/
Geen opmerkingen:
Een reactie posten